Thursday, January 28, 2010

Fakta Kanser (Bhgn II)


9. Kemoterapi dan radiasi akan menyebabkan mutasi sel kanser dan menjadi kebal dan sukar dihapuskan. Pembedahan pula akan menyebabkan sel kanser merebak ke bahagian badan yang lain.

10. Kaedah berkesan melawan kanser ialah membunuhnya dengan tidak memberi makanan kepada sel kanser yang diperlukan untuk membiak dan membesar:

a. gula adalah makan kegemaran sel kanser. Dengan menyah gula maka sel kanser akan kekurangan bekalan makanan. Gula tiruan seperti NutraSweet, Equal, Palsweet, dan sebagainya diperbuat dari Aspartame yang sangat merbahaya. Gantian manisan yang lebih baik ialah seperti stevia dan madu lebah atau molass tetapi sedikit sahaja. Garam putih pukla ada kimia yang dicampurkan untuk membuat ia putih. Garam yang lebih baik ialah garam laut yang berwarna kelabu.

b. Susu menyebabkan badan mengeluarkan mukus, terutamnya di dalam trek gastri-intestin. Kanser sel makan mukus.

c. Sel kanser hidup dalam persekitaran asidik. Diet berasaskan daging adalah asidik dan daging juga mengandungi antibiotik haiwan, hormon tumbesaran dan parasit, yang juga bahaya terutama kepda pesakit kanser.

d. Diet yang mengadungi 80% sayuran segar dan juz, bijiran poenuh, bijian, kekacang dan buahan membantu badan menjadi alkalin. Lebih kurang 20% bolehdimasakkan. Jus sayuran segar menghasilkan enzim hidup yang diserap dan tiba sehingga ke paras sel dalam masa 15 minit sebagai makanan sel sihat. Bagi mendapatkan enzim hidup untuk membina sel siaht cuba minum jus sayuran (termasuk taugeh) and makan sayuran mentah 2 atau 3 kali sehari. Enzim akan termusnah pada suhu 104 darjah F atu 40 darjah C.

e. Elak kopi, teh dan cokolat, yang tinggi kafein. Teh hijau adalah laternatif yang lebih baik dan mempunyai sifat lawan kanser. Air pula terbaik ialah minum air tapisan untuk mengelak toksin dan logam berat dalam air pili. Air distil adalah asidik perlu dielakkan.

11. Protein daging sukar dihadam dan memerlukan banyak enzim hadaman. Daging yang tidak terhadam yang tersangkut dalam intestin menjadi putrefied dan meningkatkan toksin.

12. sel kanser mempunyai kulit protein tegar. Dengan tidak makan daging, ia membebaskan lebih banyak enzim untuk menyerang kulit protein sel kanser dan membenarkan sel pembunuh menghancurkan sel kanser.

13. Beberapa suplemen meningkatkan sistem imun (IP6, Essiac, antioksiden, vitamin, mineral dan sebagainya) untuk menggalakkan sel pembuhuh dari badan sendiri untuk menghapuskan sel kanser. Suplemen lain seperti vitamin E diketahui menyebabkan apoptosis, atau kematian sel teratur, kaedah normal badan menyahkan sel rosak, atau sel yang tidak diperlukan lagi.

14. Kanser adalah penyakit minda, badan dan kerohanian. sikap proaktif dan semangat positif akan membantu wira kanser untuk terus hidup. Perasaan marah, tidak pemaaf dan mendendam akan meletakkan badan dalam keadaan stress tinggi dan persekitaran asidik. Didik diri agar lebih penyayang dan pemaaf. belajar bersantai dan enjoy life.

15. Sel kanser tidak boleh hidup dalam persekitaran beroksigen. Senaman harian , dan penafasan panjang membantu lebih oksigen sehingga ke paras sel.

16. Vitamin D banyak membantu memusnahkan sel kanser, oleh itu selain diet yang baik, berjemurlah pada sinaran matahari pagi selama 5 minit sehari.

No comments: