Friday, October 17, 2008

Teh Manjakani

Tengahari tadi saya ke stokis HPA di Jalan Raja Laut. Masalah terkini yang ketara adalah kurangnya bekalan Kopi Radix. Beberapa orang yang berkunjung ke situ keluar dengan perasaan hampa kerana tidak mendapat bekalan Kopi Radix. Harap masalah bekalan ini akan dapat diatasi dalam sehari dua ini.

Sementara itu HPA telah memperkenalkan beberapa produk baru. Antaranya ialah Teh Manjakani yang kandungannya terdiri dari gula, creamer, teh instant, manjakani (nama saintifiknya "quercus infectoria" dan kacip fatimah ("labisia pumilia").

Manjakani mempunyai sifat astringen, antiseptik dan hemostatik. Kandungan pirogalotonin di dalam manjakani telah dijadikan sebagai ubat keputihan, peradangan sendi dan untuk melangsingkan tubuh. Teh manjakani juga digunakan oleh wanita untuk mengecutkan peranakan dan tidak memberi kesan negatif jika diambil oleh wanita yang belum berkahwin.

Peringatan: Teh Manjakani HPA sesuai diminum oleh wanita dan juga lelaki.

Dalam blog Pengarah Urusan HPA, Tuan Haji Ismail memberitahu "Kegunaan umum untuk lelaki dan wanita ialah bagi rawatan peradangan sendi, senguh,sakit atau kelebihan asid urid. Kesan jangka panjang yang akan dapat dilihat selepas mengamalkan teh manjakani ialah kelangsingan tubuh (setelah 1 bulan mengamalkanya)."


Saya telah mencubanya dan rasanya memang lazat. Tak perlu tambah susu sebab dah ada creamer. Sekian. Selamat mencuba.

3 comments:

Pekerja Makan Gaji said...

Salam. Tuan! So far hari nie lawatan saya ke HPA Cawangan Kajang perkara ini telah selesai. Dah ada stok disana.rofokzv

Rohaizan said...

Salam sahabat,
terima kasih kerana info terkini :)

Anonymous said...

insyaAllah will try this...