Thursday, September 25, 2008

Inflasi ? Stagflasi ?

Dengan berita hurricane Gustav, Hannah, Ike yang mengganas di sekitar Gulf Of Mexico US, pengumuman bahawa bank pelaburan US Lehman Brothers yang memfailkan notis bankrup menjadi satu lagi berita buruk di sana. Khabarnya Merrill Lynch juga telah diambil alih oleh Bank of America.

Di High Wycombe US, 1000 orang pekerja Lehman Brothers bakal diberhentikan. Ini akan diikuti oleh pemberhentian kira-kira 4000 orang pekerja mereka di London.

Setakat ini harga minyak dunia masih pada paras USD100, walaupun operasi syarikat gergasi minyak di sekitar Houston, Texas telah terganggu dek kehadiran taufan Gustav, Hannah dan sekarang Ike.

Ekonomi kita banyak bergantung pada US. Sedikit demi sedikit kesan sampingannya mula dirasai oleh kita di Malaysia. Lihat sahaja sekeliling kita, notis along banyak tertampal di sini sana. Manusia kian terdesak untuk menambah punca pendapatan dek bebanan kewangan yang semakin ketara. Kini pakar ekonomi bukan lagi memperkatakan tentang inflasi, tapi "stagflasi" iaitu pertumbuhan ekonomi merosot tetapi inflasi meningkat (kadar inflasi 8.5% pada bulan Ogos lalu).

Mungkinkah keadaan ekonomi semasa menjadi satu peluang bagi usahawan HPA memperkembangkan empayar perniagaan masing-masing? Tepuk dada tanya motivasi diri.

No comments: