Monday, August 25, 2008

Pasaran Herba Tempatan

Pasaran herba tempatan dianggarkan bernilai lebih RM4 bilion dengan kadar pertumbuhan tahunan sekitar 20 peratus. Sebahagian besar nilai ini disumbangkan oleh industri kosmetik, penjagaan diri dan kesihatan. Peluang inilah yang patut direbut usahawan tempatan sekiranya mahu bersaing dengan jenama global. Malahan kerajaan dalam Rancangan Malaysia Ke9 (RMK9) turut memberi tumpuan kepada pembangunan herba sebagai peneraju baru pertumbuhan ekonomi negara.

Antara tanaman herba yang diberi tumpuan ialah tongkat ali, pegaga, misai kucing, kayu serapat, mengkudu, sireh, manjakani, halia dan limau purut. HPA sendiri telah mengeluarkan banyak produk berasaskan herba tempatan seperti Radix (akar tongkat ali), Teh Herba (pegaga), Teh Tropika (misai kucing), Paramaria Plus (kayu serapat), Lady Cheer (sireh & manjakani) dan Madulia (madu dan halia).

Terbaru, HPA akan mengeluarkan Teh Manjakani.

Teh Herba HPA misalnya dipercayai khasiatnya boleh mengurangkan kencing manis, mengeluarkan toksin dalam darah yang boleh mengakibatkan pelbagai penyakit seperti penyakit sendi, batu karang dan gout.Pengamal teh herba juga yakin produk ini mampu meningkatkan keupayaan buah pinggang, mengawal tahap glukosa dalam darah dan digunakan secara tradisi untuk keseimbangan tekanan darah.

Penekanan yang diberi oleh HPA terhadap kesemua produknya ialah kualiti dan status halalnya. HPA mempunyai kilang diakui bertaraf GMP (Amalan Pengilangan Baik) oleh Kementerian Kesihatan, dianugerahkan sijil ISO 9001:2000 oleh SIRIM QAS International dan kesemua produk HPA mendapat pengiktirafan sijil Halal oleh JAKIM.

Terbaru HPA juga telah memformulasi produk penjagaan diri untuk kegunaan jemaah haji dan umrah dengan menitikberatkan keperluan mereka terhadap produk yang halal, tanpa bahan pewangi serta bebas bahan kimia.

No comments: