Wednesday, August 20, 2008

Motivasi Perkembangan Diri

Berikut adalah beberapa tip dari Dr. Fadzilah Kamsah untuk amalan perkembangan diri (self development) :

Tatacara Menjaga Minda
=====================
Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa. Insya-Allah, Allah lipat gandakan rezeki kita.

Sebelum tidur, berdoa, bergantung pada apa yang kita hendak. Sepanjang tidur, minda bawah sedar kita akan bekerja untuk mendapatkan semua yang kita inginkan dan insya-Allah, kita akan bekerja untuk mendapatkannya (ada semangat) di keesokan harinya.

Tatacara makan & minum
======================

Makan buah sebelum sarapan, makan tengahari dan malam.
Ikut sunnah dan dapat pahala; boleh rujuk pada pakar pemakanan, vitamin C yang akan diperolehi dari buah-buahan yang dimakan selepas sarapan pagi, makan tengahari / malam adalah hampir 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (sarapan, makan tengahari dan malam).
Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yang pertama sahaja, biarkan air dalam mulut lebih kurang 10 saat kemudian baru telan.

Tegukan kedua dan seterusnya boleh minum terus sebab air liur ada enzyme yang boleh membunuh kuman dalam pankreas, perut, dll yang akan dibawa oleh air tegukan pertama.

Seelok-eloknya makan malam sebelum maghrib ikut sunnah (Rasullullah makan sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan saja), sebab bagi anak-anak yang tengah study, otak akan berfungsi dengan baik hanya 2 jam selepas makan. Kalau makan 8:30 malam, sekitar 10:30 malam baru start study and mungkin hanya boleh bertahan hingga jam 12 tegah malam saja. Jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (orang cina makan dalam waktu ini). Juga, kita tak tidur dalam kekenyangan (yang mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam).

Tatacara di bilik air
=================
Selepas buang air kecil, berdehem 3 kali (teran sikit), boleh elak daripada dapat batu karang.

Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri; ikut sunnah sebab bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar.

Tatacara didik anak
=================
Antara tips untuk dapat anak bijak/genius, ajar anak atau baby anda tidur mengiring ke kanan, sebab jantung (yang terletak sebelah kiri) akan lebih lapang dan lega dan mudah berdegup dan otak anak akan berkembang dengan baik.

* Bagi anak2 yang dah azalinya active or hyper-active, kurang (atau jangan) pakaikan baju warna orange sebab warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak.

Tatacara didik diri sendiri
======================
Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, secara berterusan, akan menjadi tabiat. Kalau tidak diamalkan, ilmu itu akan mati.

Buang segala rasa hasad dengki, dendam dan lain-lain yang negatif. Emosi sebegitu akan membenarkan otak mengeluarkan excessive adrenaline, cortisone dan toxine yang mana boleh membawa kepada penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut dll.

No comments: