Wednesday, August 13, 2008

Kenapa Perlu Sertai PBC ?


Saya masih ingat sekitar 2002, jualan bulanan HPA hanya sekitar RM200,000 sahaja sebulan. Tidak sepertimana yang berlaku pada hari ini, alhamdulillah jualan bulanan telah menjangkau berbelas-belas juta RM sebulan. Cawangan Sungai Petani sahaja mampu mencatat jualan melebihi setengah juta sebulan.

Pejuang dan usahawan HPA yang lahir selepas 2005 mungkin tidak mengalami pahit maung yang telah dilalui oleh pemimpin-pemimpin awal yang bersama HPA dalam era 90-an.

Pernahkah kita bertanya apakah punca sebenar yang menyebabkan berlakunya lonjakan ini? Banyak faktor sebenarnya. Semua berperanan ke arah peningkatan jualan yang cukup membanggakan ini.

Salah satu faktor yang menjadi penyumbang kepada peningkatan jualan ini ialah Program Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC). PBC adalah medan baru bagi pemimpin-pemimpin HPA yang dimulakan sejak Disember 2005. Ia mampu menggerakkan pengedar untuk mengubah cara bekerja dan bertindak lalu lahir sebagai usahawan HPA. Dulu pun ramai juga usahawan yang lahir, tetapi tidak sehebat usahawan selepas adanya PBC. Ia adalah momentum baru yang menjulang kejayaan syarikat dan juga kecemerlangan pemimpin dan pengedar.

Menjadi ahli HPA dengan membayar yuran penyertaan RM30 seumur hidup belum tentu memberi jaminan untuk kita berjaya sebagai usahawan HPA. Ramai yang menjadi pengguna dan pengamal produk sahaja. Mereka mungkin terlupa bahawa Pelan Pemasaran yang dikemukakan oleh HPA mampu membina diri kita sebagai jutawan HPA jika dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh.


Menjadi usahawan memerlukan ilmu perniagaan. Setakat tahu sahaja belum cukup sekiranya tidak disertakan dengan skill untuk berdagang, terutama dalam syarikat yang berniaga secara Multi Level Marketing (MLM). Selama 2 hari satu malam dengan bayaran RM180 sahaja, pengedar akan didedahkan dengan ilmu dan skil perniagaan yang mampu menjadikannya usahawan yang cukup berjaya jika dipraktikkan dengan betul.

Dalam PBC, peserta akan didedahkan dengan modul-modul seperti Kenali Syarikat, Asas Pelan Pemasaran, Gerak Kerja 6M, Produk Halal-Haram, Diagnosis Penyakit, Perkongsian Pengalaman, Latihan Dalam Kumpulan (LDK) dan juga Produk-produk Pilihan.

Oleh yang demikian, pemimpin dan pengedar HPA yang bercita-cita mahu menjadi Usahawan MLM (Syariah) HPA yang berjaya dengan pendapatan bulanan 5 angka, hendaklah menggerakkan jaringan mereka untuk hadir ke PBC.

Sertailah PBC wahai semua ahli HPA...

Petikan dari blog : http://pjskpu.blogspot.com/2008/08/
kenapa-perlu-hadir-pbc-saya-masih-ingat.html


No comments: