Friday, August 1, 2008

Tanaman Organik, Konvensional atau 'Genetically Modified'


Antara hasil tanaman secara organik, konvensional atau 'genetically modified'...

Mana satu pilihan anda?

Tentunya tanaman yang dihasilkan secara organik lebih selamat dan diyakini.

Akhir-akhir ini HPA juga semakin agresif mengusahakan penternakan dan perladangan secara organik. Diharapkan usaha ini akan dapat menampung keperluan pemakanan bersih, sihat dan halal yang begitu meningkat.

Apa perlu kita masukkan perut kita dengan hasil makanan secara konvensional yang telah diresapi racun serangga?
Apa perlu kita penuhi perut kita dengan daging ayam yang telah disuntik bahan kimia?
Berita terkini ialah HPA akan memperbesarkan penternakan ayamnya untuk mencapai target bekalan 500,000 ekor satu pusingan ternakan. HPA juga kini membuka peluang kepada para ahlinya untuk terlibat secara langsung dalam penternakan dan perladangan secara organik.
Antara kontrak perladangan yang dibuka untuk semua ahli ialah :

1. Tanaman jagung - untuk makanan ayam dan kambing/lembu.
2. Tanaman cili - untuk keperluan sos RFC
3. Tanaman tomato - untuk keperluan sos RFC
4. Pegaga - untuk herba ubatan HPA.
5. Roselle - untuk herba ubatan HPA
6. Serai - untuk herba ubatan HPA
7. Misai kucing - untuk herba ubatan HPA
8. Kunyit - untuk ubatan dan makanan ayam
9. Halia - untuk ubatan dan makanan ayam
10. Limau perut - untuk ubatan HPA
11. Ternakan ayam - untuk bekalan RFC
12. Baja organik - untuk tanaman herba ubatan.

No comments: