Friday, June 27, 2008

Isu Keracunan Dalam Makanan Dan Produk Penjagaan Diri

Kita telah acapkali didedahkan melalui media cetak dan elektronik tentang penemuan bahan - bahan merbahaya di dalam produk-produk makanan dan minuman di Malaysia.

Di sini disenaraikan dua contoh bahan yang boleh membawa keracunan dalam tubuh manusia :
1) Mercury
Tahukah anda bahawa mercury atau raksa adalah satu logam berat (heavy metal) yang didapati digunakan di dalam produk makanan ayam? Mercury atau raksa akan menyebabkan kerosakan pankreas ayam seterusnya ayam makan tanpa henti. Ini bertujuan mendapatkan ayam-ayam yang gemok dan bersedia untuk bekalan pasaran dalam masa yang singkat (25 hari).

Apabila ibu-ibu yang hamil kerap mengambil ayam tersebut, anak dalam kandungannya akan mengalami kesan dari kehadiran logam berat mercury. Dari pemerhatian kes-kes anak kecil yang menghidap penyakit kencing manis, kita boleh membuat kesimpulan ini mungkin disebabkan kekerapan para ibu memakan ayam yang mengandungi mercury, yang akhirnya mungkin telah merosakkan pankreas anak mereka.

2)Fluorida
Begitu juga dengan penggunaan fluorida di dalam ubat gigi yang boleh mengganggu fungsi kelenjar tiroid.
Artikel oleh laman web YADIM menyebut:
"Pengarah Pusat Racun Negara, Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Dzulkifli Abdul Razak berkata, bahan itu (fluorida) lebih memudaratkan pesakit buah pinggang, jantung, kencing manis dan AIDS.

Pensyarah di Pusat Pengajian Umum Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Sulaiman Noordin, sebelum ini pernah menyarankan kerajaan mengharamkan fluorida dalam proses rawatan air kerana penggunaannya hanya mendedahkan pengguna kepada pelbagai masalah kesihatan.

Beliau berkata, kajian menunjukkan fluorida bukanlah satu bahan pemakanan, sebaliknya bersifat toksik dan boleh merosakkan fungsi organ tertentu. Dr Sulaiman berkata, penggunaan fluorida terutama oleh golongan berumur disifatkan sebagai penganiayaan kerana bahan itu tidak lagi diperlukan dalam sistem tubuh mereka. Kanak-kanak yang keracunan fluorida juga mengalami insomnia, muntah, dan bibir bengkak.


Ubat gigi herba HPA menggunakan khasiat daun mambu dan bunga cengkih; tidak mengandungi fluorida, gelatin dan serbuk tulang (Dicalcium Phosphate)

PRODUK HALAL TANGGUNGJAWAB BERSAMA

No comments: